Hvordan ser publikum på droner?
Hvordan EU-finansierte forskere så på hvor mye folk vet om droner, og spesielt deres bruk i nødssituasjoner. Svaret? Ikke mye. ser publikum droner?
Selv om forgjengerne til dagens moderne droner dukket opp for over hundre år siden, er droner fortsatt relativt ukjente for allmennheten. Faktisk er de fleste ikke klar over at droner kan brukes av første respondenter i nødssituasjoner, ifølge en rapport utarbeidet av det EU-finansierte RESPONDRONE-prosjektet.
Ifølge rapporten forbinder de som er litt kjent med droner, hovedsakelig med amatørfotografering og videografi, leker for barn eller militære operasjoner. I tillegg er det mer sannsynlig at byboere har møtt droner enn mennesker som bor i landlige områder.
Med sikte på å identifisere fordelene og hindringene som påvirker offentlig aksept av drone-teknologier, holdt RESPONDRONE-teamet 12 fokusgruppediskusjoner i 6 land, hvis resultat var ovennevnte rapport. Landene (Armenia, Bulgaria, Frankrike, Hellas, Latvia, Nederland) ble nøye utvalgt for å representere forskjellige kulturelle sammenhenger i Europa og utover.
Fokusgruppediskusjonene dreide seg om et spørreskjema med åtte spørsmål som omhandler deltakernes synspunkter og reaksjoner på droner. “Svarene indikerer at droner fremdeles ser ut til å være nye og noe ukjente for de aller fleste,” bemerket Max Friedrich fra prosjektkoordinator German Aerospace Center i en pressemelding publisert på nettstedet ‘Cision PR Newswire’.
Bekymringer og anbefalinger
I diskusjonene ble tilbakemeldinger om aksept av droneoperasjon delt. Hellas og Frankrike hadde overveiende negative synspunkter på droner, hovedsakelig på grunn av bekymringer knyttet til personvern og sikkerhet. En mer nøytral holdning ble vedtatt av de resterende fire landene, som likevel uttrykte forbehold om hvordan droner kunne brukes til overvåking og sikkerhet. En annen bekymring som ble reist var støyen som droner skaper.
Til tross for de fleste deltakernes motvilje mot å ha droner som opererer direkte over sine hjem eller rekreasjonsområder, ville de være villige til å tolerere noen forstyrrelser hvis det var med det formål å redde liv eller redusere katastrofer, ifølge RESPONDRONE-rapporten. Det ble generelt avtalt at å bli informert på forhånd om nødøvelser og operasjoner ville gjøre folk mer komfortable og lette eventuelle sikkerhets- og personvernproblemer de måtte ha.
Det ble også observert at droner på nødoppdrag ikke er enkle å identifisere. I lys av funnene anbefaler ResponDrone at nøddroner bærer spesiell identifikasjon, for eksempel en bestemt farge eller en logo, lager markante lyder eller har unike lys. Videre anbefales det at beboerne blir informert om flyreiser og øvelser på forhånd, ”uttalte Friedrich i pressemeldingen.
Deretter vil teamet RESPONDRONE (NOVEL INTEGRATED SOLUTION OF OPERATING A FLEET of DRONES with MULTIPLE SYNCHRONIZED MISSIONS FOR DISASTER RESPONSES) utvikle en strategi for å øke folks aksept for å bruke droner i krisesituasjoner. Denne innsatsen er en del av prosjektgruppens ultimate oppdrag å hjelpe beredskapsteamene til å reagere raskere, effektivt og effektivt i kriser og katastrofer, og redder derfor flere liv.
For mer informasjon, se: RESPONDRONE-prosjektnettsted
Oversetting og tilrettelegging av Frogner Data. © Europa Unionen, 2021 – Kilde: CORDIS, cordis.europa.eu